недеља, 13. мај 2018.

Jovanka Vanja Marković, Boy friend (uži izbor na Majskim susretima 2018)MAJSKI SUSRETI 2018 - KONKURS ZA POEZIJU (UŽI IZBOR)

BOY FRIEND


Moj novi virtuelni boy friend
Odlazi na spavanje na tourn off
Ekran
Njegova ruka iznutra
Moja ruka spolja
Mikenanđelovski je dodir
Čoveka-Boga
Ekranom klizi
Kao Sikstinskom svodom
Ruka-ruka
Čelo-ruka
Menjajući obrise i
Boje elektronskog pogleda
Kroz saće ekrana
Pogled
Nikad uspostavljenog kontakta

U gluvo doba
Spavam kraj tastature
Spavam među sažetim zvezdama
Među zaljubljenim travama
Među čarolijama na dodiru sveobuhvatnog
Obraz uz obraz
Igramo virtuelni
Argentinski tango
Ja i moj kameleon

Ovo je 21 vek
I sve je ostalo isto:
«O, Bogovi, pomozite Antoniju
On ljubi hladni kam»   

Šifra: Marija Bolkonska
Autor: Jovanka Vanja Marković, Beograd,Srbija

Jovanka Vanja Marković

BIOGRAFIJA

Rođena je 19.01.1971. u Pirotu. Završila je farmaceutski fakultet u Beogradu gde i živi. Nekoliko godina je bila vlasnica sopstvene apoteke. Poeziju je počela da piše dosta kasno, uprkos uvreženom shvatanju. Nešto valjda treba i proživeti. Objavila je knjigu pesama „Tvrđava i njena tajna“u novosadskim „Svetovima“, 2006 godine. Objavljivala je poeziju u „Književnim novinama iz Beograda, u „Našoj reči“ iz Leskovca i Povelji iz Kraljeva.U braku je i ima sina.
Izvod iz recenzije Jovana Zivlaka: „Retorizujući svoju lirsku verziju sveta u gramatici trećeg lica, sa distancom koja se nazire kroz mrene pogleda melanholije i nedosežnosti, Jovanka Marković svedoči o jednom tamnom vremenu izgubljene prisnosti i smisla i napetostima između sveta i pojedinca. Nemir je osnovni znak ove prigušene lirske rečitosti i liričnosti koja otkriva unutrašnja bila biće među zidovima. Ne bez sugestibilnosti i upečatljivih slika, likova i obličja vremena, ova pesnička knjiga, uspostaljajući se između prepoznatljivih toposa neposrednog iskustva i metaforički zgusnutih slika opštih propozicija aktuelnog sveta i sudbine čoveka, govori i na osoben način o autentičnom naporu razumevanja modernog subjekta i njegovih uloga.“
Omiljeni pesnici -Eđuenijo Montele, Endre Adij, Branko Miljković, Žak Prever, Čarls Bukovski. Nekih naročitih uzora nije imala, pesme su posledica iskustva-čulnog, duhovnog, kniževnog. Zapisuje kada zaista ima šta da kaže, zato piše retko.
Pošto je njeno oficinalno obrazovanje drugačije, često se seti Bukovskog: „Kada idući put slušate Borodina, setite se da je bio samo hemičar koji je pisao muziku dok se odmarao…“
Adresa sajta Jovanke Vanje Marković: http://vanjamarkovic.com Bavi se i slikarstvom.

Нема коментара:

Постави коментар