O KLUBU

O KNJIŽEVNOM KLUBU „SCENA CRNJANSKI“

Književni klub „Scena Crnjanski“ je osnovan daleke 1954. godine pri Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“, Centru za umetnost i kulturu, što ga danas čini jednim od najstarijih klubova u Srbiji i regionu.

TRENUTNA UPRAVA KLUBA

Miroslav Ćosović (Master Music), predsednik kluba
Mr Marija Stojiljković Marstoj, sekretar kluba
Bratislav Todorović, glavni i odgovorni urednik časopisa „Scena Crnjanski“
Plamenka Đogo Vulić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa „Scena Crnjanski“
Vasa Radovanović, tehnički urednik časopisa „Scena Crnjanski“
Darinka Marković, predsednik komisije za prijem novih članova
Srećko Aleksić, član komisije za prijem novih članova

ISTORIJA KLUBA

Književni klub „Scena Crnjanski“ osnovan je 1954. godine pri Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj“. Klub je imao svoju izdavačku delatnost i edicije „Putokazi“, „Tragovi“ i „Krugovi“, kao i monografije: „Metal i zvezde“, „Godine i vidokruzi“, „Klasje na asfaltu“, „Izvan zaborava“, „Sačuvano vreme“ itd.

Stručne saradnike književnog kluba je birao Centar za umetnost i kulturu pri RU Đuro Salaj i to su bili: prof. dr. Cvetko Petković, prof dr. Radoslav Josimović i sociolog kulture Slobodan M. Lazić.

Književni klub je bio jedan od pokretača „Majskih susreta“ amaterskog književnog stvaralaštva pod pokroviteljstvom Saveza sindikata Beograda. Na tim susretima dodeljivane su nagrade: Kosta Abrašević (nagrada Saveza sindikata) i „Scena Crnjanski“ (nagrada Kuće Đuro Salaj).

Tribine književnog kluba „Scena Crnjanski“ posećivali su istaknuti  pisci, poput Iva Andrića, Desanke Maksimović, Dobrice Ćosića, Slobodana Markovića, Đakomo Skotija, Predraga Palavestre i mnogih drugih.

O književnom klubu pisali su: Radoslav Josimović, Tode Čolak, Nikola Milošević, Radoica Tautović, Miodrag Šijaković, Steva Nestorović, Vuk Trnavski, Brana Petrović, itd.

O klubu se pričalo u mnogim medijima, štampi, radiju i televiziji, a radovi naših članova su objavljivani u poznatim glasilima, kao što su: Politika, Borba, Ekspres politika, Večernje novosti, Književna reč, Mladost, Književnost, Savremenik, Disov glasnik, Bagdala, Braničevo, Povelja oktobra, itd.

Na književnim večerima kluba govorili su dramski umetnici: Zoran Ristanović, Branko Vujović, Stojan Dečermić, Olga Savić, Dejan Čavić, Rale Damjanović, Gojko Šantić, Stanimir Avramović, Peđa Filip, Jelena Žigon, Uroš Glovacki, itd.

Mnogo članova kluba se učlanilo u Udruženje književnika Srbije. Klub ima i danas dosta svojih članova koji su i članovi Udruženja književnika Srbije.

Sastanci književnog kluba „Scena Crnjanski“  se održavaju dvaput mesečno, i to svakog prvog i trećeg ponedeljka u kalendarskom mesecu, u 17:30h, u Galeriji Teatra 78, u ulici Resavska 78, u Beogradu.

Članovi književnog kluba „Scena Crnjanski“ gostuju i sarađuju sa drugim književnim klubovima, poput Književnog kluba „Ivo Andrić“ iz Zemuna, Međunarodnog udruženja književnika i umjetnika „Nekazano“ iz Bara, itd.

Dvaput godišnje o trošku samih članova štampa se časopis „Scena Crnjanski“. Prvi broj ovog časopisa je izašao iz štampe 2001. godine. Do 2017. godine, izašlo je 36. brojeva časopisa.

Povremeno, književni klub „Scena Crnjanski“, osim časopisa, objavljuje i antologije, zbornike, monografije, od kojih izdvajamo: Antologiju „Sačuvano vreme“ koja sadrži pesme odabranih autora nastale u periodu od 1954. do 2005. godine, Zbornik „Zvezdani darovi“ iz 2007. godine koji čine  pesme iz prvoobjavljenih knjiga članova kluba, kao i Zbornici „Šta bi rekao Crnjanski I i II“ objavljeni  2009. i 2016. godine, respektivno.

Članovi kluba imali su svoja uspešna gostovanja u Kući Đure Jakšića u Beogradu, Biblioteci grada Beograda, NB Vuk Karadžić, Biblioteci Petar Kočić, Biblioteci u Lazarevcu i mnogim drugim mestima u Srbiji i regionu.

Za više od šest decenija postojanja kluba kroz njega je prošla plejada vrsnih književnika koji su ostavili trag, ne samo u klupskoj, nego i u istoriji srpske književnosti, poput Blagoja Kojića, Miloša Mićića, Tomislava Miloševića, Milorada Kalezića, Dragana Žigića, Dušana Vojinovića, Antona Trkulje Tavanskog, Slobodana Lazića, Gordane Tomić Radojević, Zorana Maoduša, itd.

Njihovim stopama su krenuli i sadašnji članovi kluba, od kojih izdvajamo dugogodišnje članove Vasu Radovanovića, Miroslava Ćosovića, Mišu Lazara, Gordanu Ćulibrk, Zoricu Milosavljević, Dragicu Gašpar, Nadicu Cvetković, Dobrivoja Dobrosavljevića, Dražena Jankovića, Marjana Selana, Miroslavu Đ. Nedeljković, Miloja Veljovića, Milana Simića, Darinku Marković, Mirjanu Novokmet, Ljubicu Eić Srpkinju, Vesnu Kerečki, Bratislava Todorovića, Srećka Aleksića, Mariju Stojiljković Marstoj, itd.


IZ ARHIVE KLUBA


Нема коментара:

Постави коментар