MAJSKI SUSRETIO KNJIŽEVNOM KONKURSU
„MAJSKI SUSRETI“

Tradicionalna smotra likovnog i književnog stvaralaštva amatera „Majski susreti“ nastala je davne 1955. godine sa ciljem podsticanja umetničkog stvaralaštva i razvijanja stvaralačkih sklonosti „radnih ljudi, građana i omladine“ i okuplja stvaraoce amatere različitih profila, uzrasta i afiniteta iz Srbije, ali i sa prostora bivših jugoslovenskih republika.

Centralna svečanost se odvija uvek u maju mesecu, i to u velikoj sali Akademije 28 u kojoj se dodeljuju nagrade i pohvale najuspešnijim stvaraocima, dok se u Galeriji Akademije 28 izlažu slike odabranih autora.

U sklopu ove manifestacije, održava se i književni konkurs „Majski susreti“. Konkurs je bijenalan, jedne godine se raspisuje za poeziju, druge za kratke priče. Tročlani žiri koga čine profesori književnosti i uspešni pisci donosi odluku o pobedniku konkursa na osnovu ličnog integriteta. Radovi se šalju poštom, pod šifrom, dok se razrešenje šifre dostavlja u posebnoj koverti.KONKURS 
Književni klub „Scena Crnjanski“ pri A. D. Đuro Salaj iz Beograda,


raspisuje konkurs: „Majski Susreti 2019“ - za kratku priču.

Uslovi konkursa:

- Tema je slobodna.
- Poslati jednu priču do 2 strane u tri primerka pod šifrom.
- Svaki priča mora biti potpisana šifrom.
- Jedna šifra, jedan autor.
- Priču štampati u fontu Times New Roman 12. Rukopisi neće ući u izbor.
- Rešenje šifre poslati u posebnoj koverti. U rešenju napisati ime i prezime, adresu, kontakt telefon i email.
- Konkurs traje do 22. 4. 2019.
- Radove slati na adresu: A.D. Đuro Salaj Nemanjina 28, sa naznakom za književni konkurs.
- Nagrade: Dodeljuju se prva, druga i treća nagrada, i tri pohvale.
- Svečana dodela nagrada održaće se u mesecu maju u Akademiji 28, Nemanjina 28, od 19h.


REZULTATI KNJIŽEVNOG KONKURSA
„MAJSKI SUSRETI“
 IZ PRETHODNIH GODINA9. maj 2018 – objavljeni su zvanični rezultati Književnog konkursa „Majski susreti“ 2018 – za poeziju. Na književni konkurs pristiglo je 86 radova.  Komisija je radila u sledećem sastavu: Bratislav Todorović (predsednik žirija), Mirjana Novokmet i Momo Dedić. Dodeljene su tri nagrade i tri ravnopravne pohvale. Prva nagrada je pripala Srbi Takiću iz Vlasotinca za pesmu „Srce strasno, srce lomno“. Druga nagrada je pripala Ivanu Gaćini iz Hrvatske za pesmu „Poezija vode“. Treća nagrada je pripala Vojkanu Milenkoviću iz Niša za pesmu bez naslova. Pohvale su dobili sledeći autori: Marko Matić iz Beograda za pesmu „Vreme“, Srećko Aleksić iz Beograda za pesmu „Večernji snovi“ i Nada Panić iz Šida za pesmu „Pesniče“. Svečana dodela nagrada je bila 9. maja 2018. godine u svečanoj sali Akademije 28, u Beogradu, ulica Nemanjina 28.

6. maj 2017 – objavljeni su zvanični rezultati Književnog konkursa „Majski susreti“ 2017 – za kratku priču. Na književni konkurs pristigao je 41 rad.  Komisija je radila u sledećem sastavu: Darinka Marković (predsednik žirija), Srećko Aleksić i Bratislav Todorović. Dodeljene su tri nagrade i šest ravnopravnih pohvala. Prva nagrada je pripala Plamenki Đogo Vulić iz Beograda za priču „Senka tajne“. Druga nagrada je pripala Marici Radić Vidić iz Adaševaca za priču „Miris hleba“. Treća nagrada je pripala Slavoljubu Slavku Jeremiću iz Resnika za priču „Poslednja pesnikova knjiga“. Pohvale su dobili sledeći autori: Hranimir Hrane Milojković iz Sokobanje za priču „Pomirenje“, Milena Drpa iz Modriče Republika Srpska za priču „Nije to priča“, Lidija Malović Koči iz Požarevca za priču „Promocija bola“, Vera Pavlović iz Beograda za priču „Rađanje“, Ivan Gaćina iz Zadra za priču „Kockar“ i Miša Lazar iz Beograda za priču „Prosidba“. Svečana dodela nagrada je zakazana za 10. maj 2017. godine u svečanoj sali Akademije 28, u Beogradu, ulica Nemanjina 28.

8. maj 2016  - Objavljeni su zvanični rezultati književnog konkursa „Majski susreti“ 2016 za poeziju. Prvu nagradu na književnom konkursu osvojio je Jovan Bundalo za pesmu „Sonet o lepoti“. Drugu nagradu osvojio je Miloje Veljović za pesmu „Prolećni paradoks“. Treću nagradu osvojio je Veseljko Gajdašević Šljarkov za pesmu „Arhipelag izgubljene nade“. Pohvale su dobili: Hranimir Hrane Milojković za pesmu „Mrva od radosti“, Ljubomir O. Vujović za pesmu „Pesma izgubljenog mira“ i Anđelka Čubrilo Kosovac za pesmu „Bela pesma“.

2. maj 2015 – na fb stranici kluba objavljeni su zvanični rezultati 60-ih Majskih susreta. Prvu nagradu osvojila je  Radojka Rea Sartori za priču „Vila bestragija“. Drugu nagradu dobio je Aleksandar M. Arsenijević za priču „Mladoženja“. Treću nagradu dobila je Tanja Đurđević za priču „Kamo moja polutka, Madr Fakr?“ Pohvale su dobili: Gordana Radovanović za priču „Kontra“,  Jovanka Božić za priču „Amplituda“, Danijel Kuzman za priču „Košutnjački paun“ i Nevenka Bošnjak Čolić za priču „San“.


Нема коментара:

Постави коментар