субота, 12. мај 2018.

Ivan Gaćina, Poezija vode (druga nagrada na Majskim susretima 2018)


MAJSKI SUSRETI 2018 – KONKURS ZA POEZIJU

II NAGRADA

POEZIJA VODE

U rijeci želja tražim oči plave,
ko u nekoj bajci čudotvorjem dišem,
iz prividnih snova glasovi se jave,
obuzet milinom zaneseno pišem.

Slapovi ljepote žubore u umu
dok po vodi hoda miljenica muza,
odgovore tražim u mističnom šumu
uz žalosni jecaj poezije suza.

Zagonetna bića koloplete nižu,
u mjehuru vode kupaju se slova,
zapisane tajne preko slapa stižu
dok dubina guta zamke stiholova.

Biseri iz školjki zagonetno sjaje
dok daleka želja nedodirno hlapi,
harmonija vode vječnu nadu daje
protkana ljepotom poezije kapi.

Zlatokosa djeva prema dvorcu pliva
stazama od zore koje briše pjena,
u vodenom stihu poruka se skriva
šaljući u vječnost minula vremena.

Ribaru kroz snove zapleli su mrežu
valovi života što sudbinom brode,
Gordijevim čvorom vilenjaci vežu
božanstvenu rimu poezije vode.

Šifra: Silver Surfer
Autor: Ivan Gaćina, Zadar, Hrvatska

Ivan Gaćina


















BIOGRAFIJA

Ivan Gaćina rođen je 15.4.1981. u Zadru, Republika Hrvatska. Visoku stručnu spremu i akademski naziv magistra inženjera računarstva stekao je nakon tri završena studija na Sveučilištu u Dubrovniku 2010. godine, gdje je kao jedan od najboljih studenata na diplomskom studiju za izniman uspjeh bio nagrađen dodatnom diplomom cum laude. Ima iskustva u radu kao osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnik matematike, fizike, informatike i računalstva te elektrotehničke grupe predmeta.
Piše poeziju i haiku poeziju, kratke priče, aforizme i recenzije književnih djela te se povremeno bavi digitalnim fotografiranjem. Svoje prve pjesničke rime počeo je stvarati još u osnovnoj školi, ozbiljnijim pisanjem se bavi od 2000. godine kada je bio brucoš na fakultetu, a od 2014. godine počinje slati svoje radove na razne natječaje, za zbornike i časopise.
Dobitnik je 40-ak međunarodnih nagrada za poeziju i kratke priče u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji.
Prevođen je na više jezika: engleski, romski, slovenski, makedonski, talijanski, bugarski, rumunjski, arapski, njemački, filipinski (Tagalog i Cebuano), vijetnamski, ugandski (lunyoro ili runyoro) i indonezijski jezik (Bahasa Indonesia i Batak Toba) te čakavsko i kajkavsko narječje hrvatskoga jezika.
Član je nekoliko udruženja i društava: Matica hrvatska (od 2010.), Hrvatsko književno društvo (ogranak Zadar) (od 2014.), KLD „Rešetari“ (od 2015.), Udruženje srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – USKOR (od 2015.), Savez književnika u otadžbini i rasejanju – SKOR (od 2016.), Društvo „dr Saša Božović“ Beograd (od 2016.), Kultura snova (od 2017.).
Izdao je dvije samostalne zbirke poezije: „Tebe traži moja rima“ (KC Kalliopa,Našice, Hrvatska, 2014.) i „Tvorac Misli / Prolaznik u noći“ (SVEN, Niš, Srbija, 2015.). Radove je objavljivao i u zajedničkim zbirkama: zastupljen u više od 200 zbornika i preko 10 različitih časopisa.

Нема коментара:

Постави коментар