субота, 22. децембар 2018.

IZLOG KNJIGE: Dorotea Pantelić, Ekonomsko propali podrum i još ponešto Miroslava Ćosovića

Miroslav Ćosović Master Music
EKONOMSKO PROPALI PODRUM... I još ponešto
(KK Ivo Andrić, 2018, Beograd)

Da počnemo sa naslovnom stranom knjige Ekonomsko Propali Podrum...i još ponešto i da je odmah povežemo sa prethodnom, prvom, odličnom knjigom Miroslava Ćosovića Master Music-a „I Boravak je ovde ograničen“.
Korice nove knjige same govore za sebe i povezuju ove dve knjige. Tu je Hotel (iz prethodne knjige), Hotel Vetro-metina ispod koga piše welkom (samo za strance), a i za naše turiste! Tako je lepše da piše na stranom jeziku. Tu je i neizbežna palma, simbol Afrike i Južne Amerike, simbol uživanja, ali i niskog standarda, jeftinoće. Ništa bolje za Vaše letovanje, kako bi rekao sam Miroslav Ćoso-vić, i u nekim svojim pričama. Doduše, tu može i da dođe i do prevare, da agencije skupo naplaćuju odlazak do jefti-nih palmi!
Ova nova knjiga našeg autora se sastoji uglavnom od kratkih priča i nešto aforizama, sa dodatkom od dve sati-rične pesme.
Većiina priča su satira i satirični crni humor u odnosu na reklame na televiziji i to raznih vrsta.
Neke od tih vrsta su: serija priča o lekarima, speci-jalistima i nadrilekarima, serija o hemijskim sredstvima, kućnim spravama, restoranima itd. 
Da ovde sad ne nabrajamo sve, jer ih je sam Ćosović raštrkao po knjizi, a da ih i Vi dragi čitaoci svrstate tokom čitanje kako je Vama drago.
Da li su bolje priče o lekarima i nadri lekarima, ili o deterdžentima i raznim lekarijama, teško je reći. Uglavnom, Ćosović nam ih je neštedimice dao na čitanje i uživanje u njima.
Priče kao što su „Internistička klinika“, „Dija-gnostički centar“, „Oftamologija“, „Privatna stomatolo-gija“ itd, su odlično napisane priče, jedne od prvih. A tu je i neizbežna priča, tj. priča sa neizbežnim naslovom „Apoteka“. Apoteka, u kojoj se naravno sve može naći.   
Što se tiče lekara, oni su uglavnom vrlo neobični, a možda i obični, na oštrici autorove satire. Posebno bih istakla priču „Privatna ortopedija“, sa kojom se može dobro nasmejati nadrilekaru, privatnom seoskom kostolomcu.
Tu su i priče o raznim deterdžentima, praškovima i sredstvima za pranje veša, svodove, mašina za veš i svodove, lavaboa (labavoa), i ko zna čega sve još ne. Autor, Ćosović, dovodi do apsurda korišćenje tih sredstava i do njihove same suprotnosti. Tako je u pričama: „Super prašak“, „Idealni izbeljivač“, „Omekšivač“, „Blistav WS“.
Treba pročitati, dragi čitaoče, ove priče da se dobro nasmejete do suza.
Tu je i jedna od više nagrađivanih priča: „Restoran za sva vremena“ gde se čak pominje i tzv. đavolji broj 666 i po engleskom piscu Alisteru Kroliju.
Ima tu još zanimljivih priča za urnebesni smeh, no bolje pročitajte ih, dragi čitaoci, sami – ili u dobrom društvu.
U knjizi ima, specifično za Ćosovića, mnoštvo vickastih neologizama, kojima knjiga obiluje, kao i nešto posebnih tuđica, uglavnom iz regiona.
Što se tiče dela knjige I još ponešto: ona se sastoji iz vrlo dobrih i odličnih aforizama i dve satirične pesme. Pesme su ovde došle kao mali začin svemu, a i da vidimo da se naš autor oprobao i kao pesnik i to ove posebne, malo teže vrste.
Aforizmi su raznoliki, izazivaju buru smeha, ali i prst na čelo, teme za razmišljanje.

Sve u svemu, sa ovom smo knjigom dobili veliku satiričnu lepezu za smeh, ali i za duboko razmišljanje.
Naslov dole: Mirosavljev satirikon.

Dorotea Pantelić, književnik i književni kritičar
iz 38. broja časopisa "Scena Crnjanski"

Miroslav Ćosović Master Music


Нема коментара:

Постави коментар